Miért éppen One Brain® kineziológia?

/Miért éppen One Brain® kineziológia?

Mi a kineziológia?

kineziológia a görög kinesis (mozgás) és logos (tudomány) szavak összetételéből származik és a test izmmozgásainak elme által vezérelt tudományát jelöli. Lényegében egy olyan holisztikus szemléletű alternatív gyógymód, mely az érzelmi stresszek feloldásával a test energiarendszerét harmonizálja és beindítja annak öngyógyító működését. Egyben egy személyiség és képességfejlesztő módszer is, mely alkalmazza a biomechanika, anatómia, fiziológia, pedagógia, pszichológia, idegtudomány, viselkedési genetika, távol-keleti gyógyászat (meridiánrendszer) eredmémyeit. Világszerte elterjedt gyűjtőnév minden olyan alternatív módszerre, amely az izomtesztelést használja eszközként a terápia során.

Mi az izomtesztelés?

A test soha nem hazudik, ha a megfelelő kérdést tesszük fel a megfelelő módon. (dr. George Goodheart)

Az izomtesztelés során valójában a test egy adott izmának a működését vizsgáljuk, hogy tart, azaz „erős”, vagy nem tart, azaz „gyenge”, miközben enyhe nyomást gyakorlunk a meghatározott izmot mozgató testrészre. Ez általában az elülső deltaizom és a kliens kinyújtott alkarján tesztelünk. Az izomtesztelés azon alapul, hogy a negatív érzelmek hatására az izmok elgyengülnek. Ezért, ha valakivel nagyon rossz hírt akarunk közölni, előtte megkérjük, hogy üljön le.

Gyémántfa tanoda, Bodnár Edit, kineziológia, stresszoldás, kineziológus, kineziológus Budakeszi, Kineziológus XIII. kerület

Így az izmok tónusának összehúzott és nyújtott állapota adja az információt a pozitív, illetve negatív érzelmekről a test és az agy természetes biofeedback-je révén. Így feltárhatjuk a test energiarendszerében tárolt blokkokat, kiegyensúlyozatlanságokat és meghatározott technikákkal helyreállítjuk azokat (pl. tornagyakorlatokkal, vizualizációval, meridiánpontok masszírozásával, tekintetirányokkal, viselkedésgenetikai ismeretek tudatosításával stb…). A feltett kérdésre azonnali, valós választ kapunk, mert megkerülve a hitrendszerünk által vezérelt tudatos elménket, a tudatalattinkba lenyomott, elfojott, megtagadott zavaró érzéseket, gondolatokat, félelmeket deríthetjük fel. Például, ha szeretnék karcsúbb lenni, és ezért a jelenben tudatosan mindent meg is teszek, mégsem sikerül, annak oka esetleg onnan eredhet, hogy a tudatalattimban blokkol egy program, egy félelem: „ha csökken a testsúlyom, akkor biztos rákos vagyok”. És ez bizony szaboltálni fogja a kívánt eredmény sikerességét.

Honnan ered és miért egyedülálló a One Brain®

A kineziológia kialakulását 1964-től számítják, amikor Dr. George Goodheart, amerikai csontkovács létrehozta a fájdalom és feszültség enyhítésére kidolgozott módszerét, az Alkalmazott kineziológiát (Applied Kinesiology). Ő fedezte fel először, hogy nem az erős, görcsös izmokat, hanem azok elgyengült párjait kell helyreállítani, megerősíteni, hogy a test visszanyerje az egyensúlyát.

Gyémántfa tanoda, Bodnár Edit, kineziológia, stresszoldás, kineziológus, kineziológus Budakeszi, Kineziológus XIII. kerület

Ebből fejlesztette ki tanítványa, Dr. John F. Thie a Touch for Health (Gyógyító érintés) nevű, szélesebb közönségnek szóló kineziológiai ágat, melyben a 14 meridiánhoz rendelt 14 izmot. A Brain Gym (Agytorna) valamint az Edu kineziológia (Tanulási kineziológia) Dr Paul Dennison iskolapszichológus nevéhez fűződik. Legfontosabb elemei a tanulással kapcsolatos stresszek, nehézségek leküzdése, a kreatív gondolkodás fejlesztése, pozitív énkép kialakítása és a test összehangolt működése. Létezik még Wellness kineziológia, Stress release, és sok más ágazat.

Magyarországon legelterjedtebb a One Brain® (Egy Agy) vagy Three in One Concepts® (Három az egyben), aminek a megalkotói: Gordon Stokes (alapító, korábban a Touch for Health jelentős képviselője), Daniel Whiteside (viselkedési genetika úttörője), és Candice Callaway. Ez a módszer tulajdonképpen a test, lélek, szellem hármasságának harmóniáját, újra egységesítését és a negatív érzelmi stressz oldásával a szabad választás visszaszerzésének lehetőségét célozza meg.

A test integrálásának érdekében különböző korrekciókkal, kiegyenlítő gyakorlatokkal oldja az energetikai blokkokat. A lélek szintjén az ún. Viselkedési Barométert használva azonosítja a valós negatív érzelmeket és a vágyott pozitív állapotot, és a szellem kiegyensúlyozásához használja a viselkedési genetikából kifejlsztett Alkat / Funkciókat, aminek segítségével elfelejtett, elnyomott, letagadott képességeink tudatára ébredhetünk.

1972-től kezdve alakul és fejlődik, 1982 óta gyakorolják szerte a világon. Az Egy Agy elnevezés pedig az agy működésének azon elméletén alapul, miszerint a bal és jobb agyfélteke életünk különbözõ területeit irányítja. Amikor érzelmi stressz hatása alatt vagyunk, nem tudjuk az agy teljes kapacitását kihasználni, a bal agyfélteke “pánik üzemmódba” kapcsol, ami “üss vagy fuss” reakció néven ismert. Ha az érzelmi stressz állapotából kiszabadulunk, képesek leszünk nyugodtan és hatékonyan működni, mivel a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása akadálytalanul elérhető lesz. A múltban átélt traumák, örömök, élettapasztalatok határozzák meg jelenbeli döntéseinket, és a ma tett választásaink hozzák létre a jövőnket. A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy az izomtesztelés segítségével korhátrálást végezve, meg tudjuk találni a kliens életében azt a kort a fogantatásától a jelenig, ahol a problémája gyökerezik, és abban az életkorban bizonyos technikákkal oldjuk azt. Ezáltal mintegy átírva a múltbeli stresszes élményt megszüntetjük annak jelen életünkre gyakorolt negatív hatását és visszakapjuk a szabad választást, hogy felelőségteljesen, tiszta fejjel dönthessünk, reagálhassunk a jelenben, ami a kívánt jobb jövő elérését alapozza meg.

Kiknek ajánlom a módszert?

Kortól, nemtől, világnézettől függetlenül bárkinek. Annak, aki úgy érzi változtatnia kell valamin, mert így nem mehet tovább. Aki életének bizonyos területén elakadt, blokkolva, sikertelennek, céltalannak érzi magát. Aki több önismeretre szeretne szert tenni, vagy elhagyni a régi, már nem működő szokásokat, hiedelmeket, hitrendszereket, rossz beidegződéseket, viselkedési mintákat, reakciókat. Aki javítani szeretne kapcsolatain, kommunikációs készségein. Túl sok a stressz, az elvárás, nincs ideje, energiája, kedve semmihez? Mindig ugyanabba a helyzetbe kerül? Esetleg tanulási nehézségekkel küzd, félelmek, fóbiák, függőségek akadályozzák a továbbhaladásban? Hatékonyan tud segíteni a konzultáció az alábbi esetekben:

 • személyiség-, készség-, képességfejlesztés
 • tanulási nehézségek (olvasási, írási, számolási, szövegértési, idegen nyelvek stb.)
 • lámpaláz, vizsgadrukk
 • önértékelési zavarok, önbizalomhiány
 • beszédhibák, dadogás
 • allergiák
 • félelmek bárkitől, bármitől
 • fóbiák, rögeszmék
 • függőségek, szenvedélybetegségek
 • szorongás, depresszió, pánikbetegség
 • súlyproblémák
 • kommunikációs problémák
 • kapcsolati, párkapcsolati konfliktusok
 • pszichoszomatikus betegségek
 • gyermektelenséggel, várandóssággal, szüléssel, gyermekneveléssel kapcsolatos lelki eredetű problémák
 • szülés utáni depresszió
 • kialakult fizikai tünetek érzelmi okának felderítése, a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítására
 • megelőzés

Figyelem! A One Brain® módszer semmilyen körülmények között nem szolgál sem közvetve, sem közvetlenül a kliens bármely betegségének diagnosztizálására vagy gyógyítására.

Munkám során a Three in One® etikai kódexének elveit betartva dolgozom, ami a következő:

“TISZTELETBEN TARTJUK AZ EGYÉN VÁLASZTÁSÁNAK SZABADSÁGÁT

TISZTELJÜK AZ EMBERI MÉLTÓSÁGOT

TISZTELETBEN TARTJUK AZ EGYÉN INTEGRITÁSÁT ÉS ENNEK A MUNKÁNAK AZ INTEGRITÁSÁT

TISZTELETBEN TARTJUK AZ ÖNMAGUNK ÉS AZ EGÉSZ SZÁMÁRA LEGFŐBB JÓT

Vallom, hogy mi magunk vagyunk a saját személyes választásunk egyetlen érvényes forrása.”

Alapelvek

1. Negatív hatások

Fogantatásunktól fogva számos negatív érzelmi hatás: rossz szülői minta, sérelem, kudarc, félelem, fájdalom, trauma (stressz) is ér bennünket, amelyek jelenünkre és jövőnkre kihatva betegségeket okoznak, megfosztanak bennünket a tudatos és egészséges élet lehetőségeitől.

2. Kineziológia célja

A kineziológiai kezelés célja: a jelenbeli és múltban átélt, a tudatalattiban és sejtszinten elraktározott stressz által okozott blokkok feloldása speciális korrekciós technikákkal, sémákkal, pszichológiai eszközökkel.

3. Kezelés eredménye

Szervezetünk visszakapja energetikai egyensúlyát és aktivizálja öngyógyító mechanizmusát.
Tudatos énünk pedig visszakapja az önbizalmát, valamint az önfejlesztés és a szabad választás lehetőségét a boldog és teljesedett jövő építéséhez.